Алгебричните изрази са изрази, които обединяват букви, наречени променливи, числа и математически операции.
Проверете знанията си с 10 въпроса които създадохме по темата и отговаряме на вашите въпроси с коментарите в резолюциите.
Въпрос 1
Решете алгебричния израз и попълнете таблицата по-долу.
х | 2 | 5 | ||
---|---|---|---|---|
3x - 4 | 5 | 20 |
Въз основа на вашите изчисления стойностите на ,
,
и
са съответно:
а) 2, 3, 11 и 8
б) 4, 6, 13 и 9
в) 1, 5, 17 и 8
г) 3, 1, 15 и 7
Правилна алтернатива: а) 2, 3, 11 и 8.
За да завършим картината, трябва да заместим стойността на x в израза, когато е дадена стойността му и да решим израза с представения резултат, за да намерим стойността на x.
За х = 2:
3.2 - 4 = 6 - 4 = 2
Следователно, = 2
За 3x - 4 = 5:
3x - 4 = 5
3x = 5 + 4
3x = 9
x = 9/3
x = 3
Следователно, = 3
За х = 5:
3.5 - 4 = 15 - 4 = 11
Следователно, = 11
За 3x - 4 = 20:
3x - 4 = 20
3x = 20 + 4
3x = 24
x = 24/3
x = 8
Следователно, = 8
Следователно символите се заменят съответно с числата 2, 3, 11 и 8, съгласно алтернатива а).
въпрос 2
Каква е стойността на алгебричния израз за a = 2, b = - 5 и c = 2?
до 1
б) 2
в) 3
г) 4
Правилна алтернатива: в) 3.
За да намерим числовата стойност на израза, трябва да заменим променливите със стойностите, дадени във въпроса.
Когато a = 2, b = - 5 и c = 2, имаме:
Следователно, когато a = 2, b = - 5 и c = 2, числовата стойност на израза е 3 според алтернатива в).
въпрос 3
Каква е числовата стойност на израза за x = - 3 и y = 7?
а) 6
б) 8
в) -8
г) -6
Правилна алтернатива: г) -6.
Ако x = - 3 и y = 7, тогава числовата стойност на израза е:
Следователно алтернатива г) е правилна, тъй като когато x = - 3 и y = 7 алгебричният израз има числова стойност - 6.
въпрос 4
Ако Педро е на х години, кой израз определя тройката на възрастта му за 6 години?
а) 3x + 6
б) 3 (x + 6)
в) 3x + 6x
г) 3x.6
Правилна алтернатива: b) 3 (x + 6).
Ако възрастта на Петър е х, тогава след 6 години Петър ще бъде на възраст х + 6.
За да определим алгебричния израз, който изчислява тройката на вашата възраст за 6 години, трябва да умножим по 3 възрастта x + 6, т.е. 3 (x + 6).
Следователно алтернатива b) 3 (x + 6) е правилна.
въпрос 5
Знаейки, че сумата от три последователни числа е равна на 18, напишете съответния алгебричен израз и изчислете първото число в последователността.
Точен отговор: x + (x + 1) + (x + 2) и x = 5.
Нека извикаме първото число в последователността x. Ако числата са последователни, тогава следващото число в последователността има една единица повече от предишното.
1-во число: x
2-ро число: x + 1
3-то число: x + 2
Следователно алгебричният израз, който представя сумата от трите последователни числа, е:
x + (x + 1) + (x + 2)
Знаейки, че резултатът от сумата е 18, изчисляваме стойността на х, както следва:
x + (x + 1) + (x + 2) = 18
x + x + x = 18 - 1 - 2
3x = 15
x = 15/3
x = 5
Следователно първото число в последователността е 5.
въпрос 6
Карла измисли число и добави 4 единици към него. След това Карла умножи резултата по 2 и добави собствения си номер. Знаейки, че резултатът от изразеното е 20, кое число избра Карла?
а) 8
б) 6
в) 4
г) 2
Правилна алтернатива: в) 4.
Нека използваме буквата х, за да представим числото, което Карла е мислила.
Първо, Карла добави 4 единици към x, тоест x + 4.
Чрез умножаване на резултата по 2, имаме 2 (x + 4) и накрая беше добавено самото мисловно число:
2 (x + 4) + x
Ако резултатът от израза е 20, можем да изчислим числото, което Карла е избрала, както следва:
2 (x + 4) + x = 20
2x + 8 + x = 20
3x = 20 - 8
3x = 12
x = 12/3
x = 4
Следователно броят, избран от Карла, беше 4, според алтернатива в).
въпрос 7
Карлос има малка оранжерия в задния си двор, където отглежда някои видове растения. Тъй като растенията трябва да бъдат подложени на определена температура, Карлос регулира температурата въз основа на алгебричен израз , като функция от времето t.
Когато t = 12h, каква е температурата, достигната от оранжерията?
а) 34 ° С
б) 24 ° С
в) 14 ° С
г) 44 ° С
Правилна алтернатива: b) 24 ° C.
За да знаем температурата, достигната от печката, трябва да заместим стойността на времето (t) в израза. Когато t = 12h, имаме:
Следователно, когато t = 12h, температурата на фурната е 24 ºC.
въпрос 8
Пола създаде собствен бизнес и реши да продаде два вида торта, за да започне. Шоколадова торта струва R $ 15,00, а ванилова торта струва R $ 12,00. Ако x е количеството продадена шоколадова торта и y е количеството продадена ванилова торта, колко ще спечели Паула, продавайки съответно 5 единици и 7 единици от всеки вид торта?
а) 210,00 BRL
б) BRL 159,00
в) 127,00 BRL
г) 204,00 BRL
Правилна алтернатива: б) R $ 159,00.
Ако всяка шоколадова торта се продава за 15,00 R $ и продадената сума е x, тогава Паула ще спечели 15x за продадените шоколадови торти.
Тъй като ваниловата торта струва 12,00 R $ и се продава на торти, така Паула ще спечели 12y за ваниловите торти.
Съединявайки двете стойности, имаме алгебричния израз за представения проблем: 15x + 12y.
Заменяйки стойностите на x и y с представените суми, можем да изчислим общото събрано от Паула:
15x + 12y =
= 15.5 + 12.7 =
= 75 + 84 =
= 159
Следователно Паула ще спечели 159,00 R $, според алтернатива b).
въпрос 9
Напишете алгебричен израз, за да изчислите периметъра на фигурата по-долу и да определите резултата за x = 2 и y = 4.
Точен отговор: P = 4x + 6y и P = 32.
Периметърът на правоъгълник се изчислява по формулата:
P = 2b + 2h
Където,
P е периметърът
b е основата
h е височината
Така че периметърът на правоъгълника е два пъти по-голям от основата плюс два пъти височината. Замествайки b с 3y и h с 2x, имаме следния алгебричен израз:
P = 2.2x + 2.3y
P = 4x + 6y
Сега, ние прилагаме стойностите на x и y, дадени в израза, към израза.
Р = 4,2 + 6,4
P = 8 + 24
Р = 32
Периметърът на правоъгълника е 32.
въпрос 10
Опростете следните алгебрични изрази.
а) (2x2 - 3x + 8) - (2x -2). (X + 3)
Точен отговор: -7x + 14.
1-ва стъпка: умножете член по член
Обърнете внимание, че (2x - 2). (X + 3) частта на израза има умножение. Следователно, ние започнахме опростяването, като решихме операцията чрез умножаване на термин по термин.
(2x - 2). (X + 3) = 2x.x + 2x.3 - 2.x - 2.3 = 2x2 + 6x - 2x - 6
След като това бъде направено, изразът става (2x2 - 3x + 8) - (2x2 + 6x - 2x - 6)
2-ра стъпка: инвертира сигнала
Обърнете внимание, че знакът минус пред скобите обръща всички знаци вътре в скобите, което означава, че това, което е положително, ще стане отрицателно и това, което е отрицателно, ще стане положително.
- (2x2 + 6x - 2x - 6) = - 2x2 - 6x + 2x + 6
Сега изразът става (2x2 - 3x + 8) - 2x2 - 6x + 2x + 6.
3-та стъпка: извършване на операции с подобни термини
За да улесним изчисленията, нека пренаредим израза, за да поддържаме подобни термини заедно.
(2x2 - 3x + 8) - 2x2 - 6x + 2x + 6 = 2x2 - 2x2 - 3x - 6x + 2x + 8 + 6
Имайте предвид, че операциите са събиране и изваждане. За да ги разрешим, трябва да добавим или извадим коефициентите и да повторим буквалната част.
2x2 - 2x2 - 3x - 6x + 2x + 8 + 6 = 0 - 9x + 2x + 14 = -7x + 14
Следователно възможно най-простата форма на алгебричния израз (2x2 - 3x + 8) - (2x-2). (X + 3) е - 7x + 14.
б) (6x - 4x2) + (5 - 4x) - (7x2 - 2x - 3) + (8 - 4x)
Точен отговор: - 11x2 + 16.
Първа стъпка: премахнете термините от скобите и променете знака
Не забравяйте, че ако знакът пред скобите е отрицателен, термините в скобите ще бъдат обърнати. Това, което е отрицателно, става положително и това, което е положително, става отрицателно.
(6x - 4x2) + (5 - 4x) - (7x2 - 2x - 3) + (8 - 4x) = 6x - 4x2 + 5 - 4x - 7x2 + 2x + 3 + 8 - 4x
2-ра стъпка: групирайте подобни термини
За да улесните изчисленията си, прегледайте подобни термини и ги поставете близо един до друг. Това ще улесни идентифицирането на операциите, които трябва да се извършат.
6x - 4x2 + 5 - 4x - 7x2 + 2x + 3 + 8 - 4x = - 4x2 - 7x2 + 6x - 4x + 2x - 4x + 5 + 3 + 8
3-та стъпка: извършване на операции с подобни термини
За да опростим израза, трябва да добавим или извадим коефициентите и да повторим буквалната част.
- 4x2 - 7x2 + 6x - 4x + 2x - 4x + 5 + 3 + 8 = - 11x2 + 0 + 16 = - 11x2 + 16
Следователно възможно най-простата форма на израза (6x - 4x2) + (5 - 4x) - (7x2 - 2x - 3) + (8 - 4x) е - 11x2 + 16.
° С)
Точен отговор: 2б2 - 3б.
Имайте предвид, че буквалната част на знаменателя е2Б. За да опростим израза, трябва да подчертаем буквалната част на числителя, която е равна на знаменателя.
Следователно, 4-ти2Б.3 може да се пренапише като2b.4b2 и 6-ти3Б.2 се превръща в2b.6ab.
Сега имаме следния израз: .
Условията, равни на2b се отменят, тъй като2б / а2b = 1. Остава ни изразът: .
Разделяйки коефициенти 4 и 6 на знаменателя 2, получаваме опростения израз: 2b2 - 3б.
За да научите повече, прочетете:
- Алгебрични изрази
- Числови изрази
- Многочлени
- Забележителни продукти