1. Derece Fonksiyon Değişim Hızı

1. dereceden bir fonksiyonda, değişim oranının a katsayısı tarafından verildiğini görüyoruz. 1. dereceden bir fonksiyonun, a ve b'nin reel sayılar ve b law 0 olduğu f (x) = ax + b oluşum yasasına uyduğuna sahibiz. Fonksiyonun değişim oranı aşağıdaki ifade ile verilir:


örnek 1

f(x) = 2x + 3 fonksiyonunun değişim hızının 2 ile verildiğini ispatlamak için bir gösteri yapalım.
f(x) = 2x + 3
f (x + h) = 2 * (x + h) + 3 → f (x + h) = 2x + 2h + 3 (h ≠ 0)
Bu yüzden şunları yapmalıyız:
f (x + h) - f (x) = 2x + 2h + 3 – (2x + 3)
f (x + h) - f (x) = 2x + 2h + 3 – 2x – 3
f (x + h) − f (x) = 2h
Sonra:

Gösterimden sonra, verilen fonksiyondaki a katsayısının değerini tanımlayarak değişim oranının doğrudan hesaplanabileceğini bulduğumuza dikkat edin. Örneğin, aşağıdaki fonksiyonlarda değişim oranı şu şekilde verilir:
a) f (x) = –5x + 10, değişim oranı a = –5
b) f (x) = 10x + 52, değişim oranı a = 10
c) f (x) = 0.2x + 0.03, değişim oranı a = 0.2
d) f (x) = –15x – 12, değişim oranı a = –15
Örnek 2

Bir fonksiyonun değişim hızının doğrunun eğimi tarafından verildiğini kanıtlayan bir gösteriye daha bakın. Verilen fonksiyon aşağıdaki gibidir: f (x) = –0.3x + 6.


f (x) = -0.3x + 6
f (x + h) = –0.3(x + h) + 6 → f (x + h) = –0.3x –0.3h + 6
f (x + h) − f (x) = –0.3x –0.3h + 6 – (–0.3x + 6)
f (x + h) − f (x) = –0,3x –0,3h + 6 + 0,3x – 6
f (x + h) − f (x) = –0.3h

1. dereceden bir fonksiyonun değişim oranı, yükseköğretim derslerinde bir fonksiyonun türevi geliştirilerek belirlenir. Böyle bir uygulama için Matematik I kavramlarını içeren bazı temelleri incelememiz gerekir. Ama bir fonksiyonun türevini içeren daha basit bir durumu gösterelim. Bunun için aşağıdaki ifadeleri göz önünde bulundurun:
Sabit bir değerin türevi sıfıra eşittir. Örneğin:

f (x) = 2 → f’(x) = 0 (f satırını okuyun)
Bir gücün türevi şu ifadeyle verilir:

f(x) = x² → f’(x) = 2*x2–1 → f'(x) = 2x
f (x) = 2x³ – 2 → f'(x) = 3*2x3–1 → f'(x) = 6x²
Dolayısıyla 1. dereceden bir fonksiyonun türevini (değişim oranını) belirlemek için yukarıda gösterilen iki tanımı uygulamak yeterlidir. İzlemek:
f (x) = 2x – 6 → f’(x) = 1*2x1–1 → f'(x) = 2x0 → f'(x) = 2
f (x) = –3x + 7 → f'(x) = –3

tarafından Mark Noah
Matematik mezunu
Brezilya Okul Takımı

1. Derece Fonksiyon - Matematik - Brezilya Okulu

Kaynak: Brezilya Okulu - https://brasilescola.uol.com.br/matematica/taxa-variacao-funcao-1-o-grau.htm

Çırpılmış Yumurtalarınızı Lezzetli Hale Getirmenin 'Gizli Malzemesi' Bu

Sahanda yumurta, yemeğin bir parçasıdır. kahvaltı birçok insandan. Bunun nedeni, pastırmalı, tere...

read more

Kara delikler dünya dışı uygarlıkların varlığını ortaya çıkarabilir

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan bir araştırma, varsayımsa...

read more

PF, Guarulhos havaalanında bagaj etiketlerini değiş tokuş etmekten 16 şüpheliyi tutukladı

Federal Polis (PF), koordineli bir eylemle, Guarulhos ve São Paulo arasında bölünmüş olan ve üç c...

read more