Скорост на промяна на функциите от 1-ва степен

При функция от 1-ва степен имаме, че скоростта на промяна се дава от коефициента a. Имаме, че функция от 1-ва степен спазва следния закон за образуване f (x) = ax + b, където a и b са реални числа и b ≠ 0. Скоростта на промяна на функцията се дава от следния израз:


Пример 1

Нека преминем през демонстрация, за да докажем, че скоростта на промяна на функцията f (x) = 2x + 3 е дадена от 2.
f (x) = 2x + 3
f (x + h) = 2 * (x + h) + 3 → f (x + h) = 2x + 2h + 3 (h ≠ 0)
Така че трябва да:
f (x + h) - f (x) = 2x + 2h + 3 - (2x + 3)
f (x + h) - f (x) = 2x + 2h + 3 - 2x - 3
f (x + h) - f (x) = 2h
Тогава:

Имайте предвид, че след демонстрацията установяваме, че скоростта на промяна може да бъде изчислена директно чрез идентифициране на стойността на коефициента а в дадената функция. Например в следните функции скоростта на промяна се определя от:
а) f (x) = –5x + 10, скорост на промяна a = –5
б) f (x) = 10x + 52, скорост на промяна a = 10
в) f (x) = 0,2x + 0,03, скорост на промяна a = 0,2
г) f (x) = –15x - 12, скорост на промяна a = –15


Пример 2

Вижте още една демонстрация, доказваща, че скоростта на промяна на дадена функция се дава от наклона на линията. Дадената функция е както следва: f (x) = –0,3x + 6.
f (x) = -0,3x + 6
f (x + h) = –0,3 (x + h) + 6 → f (x + h) = –0,3x –0,3h + 6
f (x + h) - f (x) = –0,3x –0,3h + 6 - (–0,3x + 6)
f (x + h) - f (x) = –0,3x –0,3h + 6 + 0,3x - 6
f (x + h) - f (x) = –0,3h

Скоростта на промяна на функция от 1-ва степен се определя в курсовете за висше образование чрез разработване на производната на функция. За такова приложение трябва да проучим някои основи, включващи понятията за смятане I. Но нека демонстрираме по-проста ситуация, включваща производната на функция. За това вземете предвид следните твърдения:
Производната на постоянна стойност е равна на нула. Например:

f (x) = 2 → f ’(x) = 0 (прочетете f линия)
Производната на степен е дадена чрез израза:

f (x) = x² → f ’(x) = 2 * x2–1 → f ’(x) = 2x
f (x) = 2x³ - 2 → f ’(x) = 3 * 2x3–1 → f ’(x) = 6x²
Следователно, за да определим производната (скоростта на промяна) на функция от 1-ва степен, ние просто прилагаме двете дефиниции, показани по-горе. Гледам:
f (x) = 2x - 6 → f ’(x) = 1 * 2x1–1 → f ’(x) = 2x0 → f ’(x) = 2
f (x) = –3x + 7 → f ’(x) = –3

от Марк Ной
Завършва математика
Училищен отбор на Бразилия

Функция 1-ва степен - Математика - Бразилско училище

Източник: Бразилско училище - https://brasilescola.uol.com.br/matematica/taxa-variacao-funcao-1-o-grau.htm

Вашата кухненска ръкавица не ви предпазва от огъня.

Много хора смятат, че кухненската ръкавица е супер устойчива на високи температури и огън, но тов...

read more

Познайте различните видове ориз и ястията с него

Оризът е един от най-присъстващите продукти в бразилските ястия. Не всички видове ориз обаче се к...

read more

Научете как да направите тази вкусна рецепта за пети гато!

Името веднага привлича вниманието на бразилците, които със сигурност си мислят: „Хъм, шикозна и в...

read more