Sum Cube og Difference Cube

Sum Cube og Difference Cube er to typer bemerkelsesverdige produkter, hvor to ledd legges til eller trekkes fra og deretter kubes, det vil si med en eksponent lik 3.

(x + y) ³ -> sum kube

se mer

Studenter fra Rio de Janeiro skal konkurrere om medaljer ved OL...

Matematikkinstituttet er åpent for påmelding til OL...

(x – y) ³ -> kube av forskjell

Sumterningen kan også skrives som (x+y). (x+y). (x + y) og kuben av forskjellen som (x – y). (x – y). (x - y).

Disse produktene får navnet på bemerkelsesverdige produkter for viktigheten de har, siden de ofte vises i algebraiske beregninger.

Husk nå at i matematikk kan det samme uttrykket skrives på en annen måte, men uten å endre verdien. For eksempel kan x + 1 + 1 skrives ganske enkelt som x + 2.

Når vi skriver om et uttrykk, kan vi ofte forenkle og løse mange algebraiske problemer. La oss derfor se en annen måte å skrive kuben av summen og kuben av forskjellen på, og utvikle dem algebraisk.

sum kube

O sum kube er det bemerkelsesverdige produktet (x + y) ³, som er det samme som (x + y). (x+y). (x+y). På denne måten kan vi skrive:

(x + y) 3 = (x + y). (x+y). (x + y)

Nå, med tanke på det (x + y). (x + y) = (x + y) ² = x² + 2xy + y², kuben av summen kan skrives som:

(x + y) 3 = (x + y). (x² + 2xy + y²)

Multiplisere polynomet (x + y) ved (x² + 2xy + y²), kan vi se at:

(x + y) ³ = x³ + 2x²y + xy² + x²y + 2xy² + y³

Ved å legge til like termer, har vi at kuben av summen er gitt av:

(x + y) ³ = x³ + 3x²y + 3xy² + y³

Eksempel:

Utvikle hver kube algebraisk:

a) (x + 5)²

(x + 5)² = (x) ³ + 3.(x) ².(5) + 3.(x).(5)² + (5)³

= x³ + 3.x².5 + 3.x.25 + 125

= x³ +15x² +75x + 125

b) (1 + 2b) ³

(1 + 2b) ³ = (1)³ + 3.(1)².(2b) + 3.(1).(2b) ² + (2b) ³

 = 1 + 3.1.2b + 3.1.4b² + 8b³

= 1 + 6b + 12b² + 8b³

forskjellskube

O forskjellskube er det bemerkelsesverdige produktet (x – y) ³, som er det samme som (x – y). (x – y). (x – y). Så vi må:

(x – y) ³ = (x – y). (x – y). (x - y)

Som (x – y). (x – y) = (x – y) ² = x² – 2xy + y², kuben av forskjellen kan skrives som:

(x – y) ³ = (x – y). (x² – 2xy + y²)

Ved å multiplisere (x – y) med (x² – 2xy + y²), kan vi se at:

(x – y) ³ = x³ – 2x²y + xy² – x²y + 2xy² – y³

Ved å legge til like termer, har vi at kuben til forskjellen er gitt av:

(x – y) ³ = x³ – 3x²y + 3xy² – y³

Eksempel:

Utvikle hver kube algebraisk:

a) (x – 2)³

(x – 2)³ = (x) ³ – 3.(x) ².(2) + 3.(x).(2)² – (2)³

= x³ – 3.x².2 + 3.x.4 – 8

= x³ – 6x² + 12x – 8

b) (2a – b) ³

(2a – b) ³ = (2a) ³ – 3.(2a) ².(b) + 3.(2a).(b²) – (b) ³

= 8a³ – 3,4a².b + 3,2a.b² – b³

= 8a³ – 12a²b + 6ab² – b³

Du kan også være interessert:

  • Algebraisk uttrykksfaktorisering
  • Algebraisk beregning som involverer monomialer
  • algebraiske brøker
Black Panthers: hvem de var, aktivisme, kontekst

Black Panthers: hvem de var, aktivisme, kontekst

Du svarte Panthers de var et politisk parti som dukket opp i USA, på 1960-tallet, i sammenheng me...

read more
Søknad Asia-Pacific Economic Cooperation - Apec

Søknad Asia-Pacific Economic Cooperation - Apec

Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) ble grunnlagt i 1989 i Australia, hvis hovedmål er å ska...

read more
Hva er cosinus lov?

Hva er cosinus lov?

DE cosinus lov er trigonometrisk forhold brukes til å relatere sider og vinkler på en triangel hv...

read more