23 rekenoefeningen 7e leerjaar

Studeer met de 23 wiskundeoefeningen van het 7e jaar van de basisschool met de thema's die op school zijn bestudeerd. Wis al je twijfels met de stapsgewijze sjabloonoefeningen.

De oefeningen zijn in overeenstemming met de BNCC (Common National Curriculum Base). In elke oefening vind je de code van de geoefende vaardigheid. Gebruik het in je lessen en planning of als bijles.

Oefening 1 (MDC - Maximale gemene deler)

BNCC-vaardigheid EF07MA01

Tweekleurige blouses worden in één confectie geproduceerd met dezelfde hoeveelheid stof voor elke kleur. Op voorraad is er een rol witte stof van 4,2 m en een rol blauwe stof van 13 m. De stoffen moeten met dezelfde en zo lang mogelijk in reepjes worden gesneden, zonder dat er stukjes op de rollen achterblijven. In centimeters heeft elke strook stof:

a) 150cm.
b) 115 cm.
c) 20cm.
d) 60cm.
e) 32 cm.

Correct antwoord: c) 20 cm

Om de lengte te bepalen van de stroken, die gelijk en zo groot mogelijk zijn, zonder dat er stof op de rollen achterblijft, moeten we de MDC bepalen tussen 420 cm en 1.300 cm.

instagram story viewer

Factoring tussen 420 en 1300.

Beide getallen tegelijkertijd in rekening brengen, de gemeenschappelijke delers van beide benadrukken en ze vermenigvuldigen:

Factoring in 1300 en 420.
In MDC vermenigvuldigen we alleen de gemeenschappelijke delers.

Daarom moeten de stroken 20 cm lang zijn zodat er geen stof op de rollen zit, met de grootst mogelijke afmeting.

Oefening 2 (MMC - Minimum Common Multiple)

BNCC-vaardigheid EF07MA01

Gabriel en Osvaldo zijn buschauffeurs op verschillende lijnen. Vroeg op de dag, om zes uur 's ochtends, spraken ze af om de volgende keer dat ze elkaar ontmoetten een kopje koffie te drinken op het busstation. Het blijkt dat de reis van Osvaldo langer is en dat hij er 2 uur over doet om terug bij het busstation te komen, terwijl Gabriel elke 50 minuten bij het busstation is. Vrienden kunnen vanaf 6 uur ontbijten bij

a) 6 uur.
b) 8 uur
c) 10 uur
d) 12.00 uur.
e) 16u.

Correct antwoord: e) 16u.

Om te bepalen wanneer de twee vrienden elkaar weer zullen ontmoeten op het busstation, moeten we de MMC - Minor Multiple Common vinden tussen 2h, of 120 min en 50 min.

Factoring tussen 120 en 50.

Factoring tussen 120 en 50.
Voor MMC vermenigvuldigen we alle factoren.

Daarom zullen ze elkaar ontmoeten na 600 min of 10 uur.

Vanaf 6 uur 's ochtends verzamelen ze om 16 uur op het busstation.

Oefening 3 (Parallelle lijnen gesneden door een transversaal)

De lijn t staat dwars op de parallellen u en v. Vink de optie aan die de hoekmetingen bepaalt mees en alfa, in deze volgorde.

Hoeken bepaald door evenwijdige lijnen, doorsneden door een transversale lijn.

BNCC-vaardigheid EF07MA23

a) 180° en 60°.
b) 60° en 90°.
c) 90° en 180°.
d) 120° en 60°.
e) 30° en 150°.

Correct antwoord: d) 120° en 60°.

de engel alfa het is tegenovergesteld aan de top van 60°, dus het heeft ook 60°.

de engel mees het is een extern onderpand met een hoek van 60°. Deze hoeken zijn aanvullend, dat wil zeggen dat ze bij elkaar opgeteld 180° opleveren. Dat is waarom, mees = 120, omdat

60 graden tekenruimte plus ruimte theta-ruimte is gelijk aan ruimte 180 graden teken theta-ruimte is gelijk aan spatie 180 graden teken spatie min spatie 60 graden teken theta spatie is gelijk aan spatie 120 teken van rang

Oefening 4 (Lengtemeting)

BNCC-vaardigheid EF07MA29

Afgelopen zondag ging Caio fietsen en besloot naar het huis van zijn vriend José te gaan, een afstand van 1,5 km. Van daaruit fietsten de twee naar Sabrina's huis, dat in het volgende blok was, drie uur later. De drie vrienden besloten naar de top van de bergen van de stad te gaan, nog eens 4 km fietsen. Van huis naar de top van de berg, hoeveel meter trapte Caio?

a) 5 500 m
b) 5800 m
c) 5 303 m
d) 5 530 m
e) 8 500 m

Juiste antwoord: b) 5800 m

Eerst transformeren we de metingen naar meters.

1,5 km = 1500 m
3 u = 300 m
4 km = 4 000 m

1 ruimte 500 rechte ruimte m ruimte plus ruimte 300 rechte ruimte m ruimte plus ruimte 4000 rechte ruimte m ruimte gelijk aan ruimte 5 ruimte 800 rechte ruimte m

Oefening 5 (Tijdsmeting)

BNCC-vaardigheid EF07MA29

Maria zal haar zoon bij de bioscoop afzetten terwijl ze naar de nieuwe film Radical Superheroes kijkt terwijl ze in het winkelcentrum naar een paar dingen winkelt. Ze weet al dat de film 2u en 17min heeft, genoeg tijd om de aankopen te doen. Het draaien in seconden, de film heeft

a) 8 220 s.
b) 8 100 s.
c) 7 200 s.
d) 7 350 s.
e) 4 620 s.

Correct antwoord: a) 8 220 s.

Eerst transformeren we in minuten.

2u 17min = 60 min + 60 min + 17 min = 137 min

Elke minuut is 60 seconden lang. We vermenigvuldigen met 60.

137 min x 60 s = 8 220 s

Oefening 6 (Massameting)

BNCC-vaardigheid EF07MA29

In een reis van 900 km vertoonde de boordcomputer van een auto een uitstoot van 117 kg kooldioxide. Enige tijd later was deze apparatuur beschadigd en berekende deze informatie niet. Op basis van de gegevens die hij tijdens zijn reis had verkregen, berekende de autobezitter de hoeveelheid CO2 die werd uitgestoten tijdens een rit van 25 km en vond in gram de hoeveelheid

a) 3250 gram.
b) 192 307 g.
c) 325 gram.
d) 192 gram.
e) 32,5 gram.

Juiste antwoord: a) 3 250 g

1e stap: hoeveelheid uitgestoten CO2 per afgelegde kilometer.

117 ruimte kg ruimte gedeeld door ruimte 900 ruimte km ruimte gelijk aan ruimte 0 komma 13 ruimte kg gedeeld door km

2e stap: hoeveelheid CO2 uitgestoten in 25 km.

0 komma 13 kg ruimte over km vermenigvuldigingsteken 25 ruimte km ruimte gelijk aan ruimte 3 komma 25 kg ruimte

3e stap: omzetten van kg naar g.

Om van kg naar g te transformeren, vermenigvuldigen we met 1000.

3,25 kg = 3 250 g

De hoeveelheid CO2 die het voertuig tijdens een rit van 25 km uitstoot in grammen is dus 3 250 g.

Oefening 7 (Volume)

BNCC-vaardigheid EF07MA30

Een aannemer bouwt een gebouw en heeft een aankoop gesloten van steenslag, het materiaal dat nodig is om beton te maken. Het grind wordt geleverd in vrachtwagens, met emmers in de vorm van kasseien van 3 m x 1,5 m x 1 m. De ingenieurs berekenden een totaal volume van 261 m³ grind om het werk uit te voeren. Het aantal vrachtwagens dat de aannemer moest huren was

a) 81.
b) 64.
c) 36.
d) 48.
e) 58.

Juiste antwoord: e) 58.

Het volume van een parallellepipedum wordt berekend door de metingen van de drie dimensies te vermenigvuldigen.

Het bakvolume van een vrachtwagen is:

V = lengte x breedte x hoogte
V = 3 x 1,5 x 1 = 4,5 m³

Het totale volume berekend voor het werk, 261 m³ delen door het volume van een emmer

teller 261 boven noemer 4 komma 5 einde van breuk gelijk aan 58

Het bedrijf zou 58 graveltrucks moeten huren.

Oefening 8 (Capaciteit)

BNCC-vaardigheid EF07MA29

Bij het hardlopen over lange afstanden is het gebruikelijk om water aan atleten te geven. Ondersteunend personeel zorgt voor flessen of glazen water aan de rand van de baan, zodat lopers kunnen hydrateren zonder te stoppen met rennen. Tijdens een marathon deelden de organisatoren 3.755 glazen uit met elk 275 ml water. De hoeveelheid water, in liters, verbruikt tijdens de race was ongeveer

a) 1 l
b) 103,26 l
c) 1.033 l
d) 10,32 l
e) 10 326 l

Correct antwoord: c) 1 033 l

Het totale bedrag in milliliter was 3 spatie 755 spatie vermenigvuldigingsteken spatie 275 spatie is gelijk aan spatie 1 spatie 032 spatie 625 spatie ml.

Om de maateenheid om te zetten van milliliter naar liter, delen we door 1000.

1 spatie 032 spatie 625 spatie gedeeld door spatie 1 spatie 000 spatie is gelijk aan spatie 1 spatie 032 komma 625 spatie l

Ongeveer 1033 l.

Oefening 9 (rechthoek en parallellogramgebied)

BNCC-vaardigheid EF07MA31

Het stadhuis heeft land in de vorm van een parallellogram. Besloten is om op de locatie een multisportveld te bouwen met tribunes aan de zijkanten. De overige ruimtes zullen worden ingericht met tuinen. Volgens de plattegrond van het project zal elke tuin een oppervlakte van

sportveld

a) 200 m².
b) 250 m².
c) 300 m².
d) 350 m².
e) 400 m².

Juiste antwoord: a) 200 m².

1e stap: parallellogramgebied.

rechte A met subscript parallellogram gelijk aan rechte b. recht h is gelijk aan 50 rechte ruimte m ruimte. ruimte 20 rechte ruimte m is gelijk aan 1000 rechte ruimte m kwadraat

2e stap: rechthoekig gebied en tribunes.

rechte A met subscript rechthoek gelijk aan rechte b. recht h is gelijk aan 30 rechte ruimte m ruimte. ruimte 20 rechte ruimte m ruimte gelijk aan ruimte 600 rechte ruimte m kwadraat

3e stap: tuin, in het groen.

Het totale gebied aftrekken van het rechthoekgebied.

rechte A met subscript tuinen gelijk aan 1000 minus 600 is gelijk aan 400 rechte ruimte m kwadraat

Daarom, aangezien de driehoeken hetzelfde zijn, is de oppervlakte van elke tuin 200 m².

Oefening 10 (Diamond Area)

BNCC-vaardigheid EF07MA31

Meneer Pompey maakt graag vliegers. In het weekend is er een vliegerbeurs en hij neemt er een paar mee. Hoeveel vierkante centimeter tissuepapier gebruikt hij om een ​​vlieger te maken, afhankelijk van het model? Markeer de juiste optie.

Ruitvormige vlieger en zijn afmetingen.

a) 7,5 m²
b) 0,075 m².
c) 0,15 m².
d) 0,75 m²
e) 1,5 m²

Juiste antwoord: b) 0,075 m².

De vlieger heeft de vorm van een diamant. De diagonale afmetingen zijn weergegeven in de figuur, in centimeters.

De oppervlakte van een diamant wordt berekend door:

rechte A met subscript ruit gelijk aan rechte teller D. recht d boven noemer 2 einde van breuk recht A met ruitsubscript gelijk aan teller 50.30 boven noemer 2 einde van breuk gelijk aan teller 1 spatie 500 op noemer 2 einde van breuk gelijk aan 750 spatie cm to vierkant

Daarom is het vliegeroppervlak in vierkante meters 0,075 m².

Oefening 11 (Driehoek en Hexagon Area)

BNCC-vaardigheid EF07MA32

Een regelmatige zeshoek wordt gevormd door zes gelijkzijdige driehoeken met zijden van 12 cm. De oppervlakte van de zeshoek is gelijk aan

De) 216 cm vierkante ruimte.
B) 216 vierkantswortel van 3 cm in het kwadraat.
C) 6 vierkantswortel van 108 cm in het kwadraat.
NS) 18 vierkantswortel van 3 cm in het kwadraat.
en) 18 vierkantswortel van 108 cm in het kwadraat.

Correct antwoord: b) 216 vierkantswortel van 3 cm in het kwadraat.

We moeten het gebied van een rechthoekige driehoek berekenen en vermenigvuldigen met zes.

1e stap: bepaal de hoogte van de driehoek.

Om de hoogte te berekenen, gebruiken we de stelling van Pythagoras.

Gelijkzijdige driehoek
12 kwadraat is gelijk aan een kwadraat plus 6 kwadraat 144 spatie min spatie 36 spatie is gelijk aan een kwadraat 108 spatie is gelijk aan een kwadraatruimte kwadraatswortel van 108 is gelijk aan a

Dus de hoogte van de driehoek meet vierkantswortel van 108 cm.

2e stap: bereken de oppervlakte van een gelijkzijdige driehoek.

Oppervlakte wordt berekend door het product van basis en hoogte, gedeeld door twee.

rechte A met subscript driehoek gelijk aan rechte teller b. recht een over noemer 2 einde van breuk
rechte A met subscript driehoek gelijk aan teller 12. vierkantswortel van 108 boven noemer 2 einde van rechte breuk A met subscript driehoek gelijk aan 6 vierkantswortel van 108 vierkante ruimte cm

3e stap: bereken de oppervlakte van de zeshoek.

Door het gebied van de driehoek met zes te vermenigvuldigen, hebben we:

6 ruimte x ruimte 6 vierkantswortel van 108 ruimte is gelijk aan ruimte 36 vierkantswortel van 108 ruimte cm in het kwadraat

De vierkantswortel van 108 heeft geen exacte oplossing, maar het is gebruikelijk om de radicaal te ontbinden.

108 factoring.
36 ruimte. vierkantswortel van 108 is gelijk aan 36 spatie. vierkantswortel van 2 kwadraat. spatie 3 tot de macht 2 spatie einde van exponentiële.3 einde van wortel gelijk aan 36 spatie. vierkantswortelruimte vanaf 2 kwadraatuiteinde van wortel. vierkantswortel van 3 kwadraat einde van wortel. vierkantswortel van 3 spatie is gelijk aan 36 spatie. ruimte 2 ruimte. ruimte 3 ruimte. vierkantswortel van 3 spatie gelijk aan 216 vierkantswortel van 3

Daarom is de oppervlakte van de zeshoek 216 vierkantswortel van 3 cm in het kwadraat.

Oefening 12 (Lengte van omtrek)

BNCC-vaardigheid EF07MA33

Fietsen hebben een nummer dat de maat van hun wielen aangeeft. Een fiets met 20 velgen heeft wielen met een diameter van 20 inch, terwijl een fiets met 26 velgen wielen heeft met een diameter van 26 inch. Wat is het verschil tussen de lengtes van de wielomtrek van een fietsvelg 26 en 20, in centimeters.

Gegeven: 1 inch = 2,54 cm en pi = 3,14.

a) 47,85 cm
b) 18,84 cm
c) 29,64 cm
d) 34,55 cm
e) 55,17 cm

Juiste antwoord: a) 47,85 cm

De lengte van de cirkel wordt berekend door de relatie

C met c i r c u n f en r ê n c i een subscript einde van subscript gelijk aan 2. pi. R

De straal van de 26-velgfiets is 13 inch.
De straal van de 20 velg fiets is 10 inch.

1e stap: berekening van de omtrek van de fietsvelg 26.

rechte C met subscriptomtrek gelijk aan 2. rechte pi. straight r straight C met subscriptomtrek gelijk aan 2,3 komma 14,13 gelijk aan 81 komma 64 spatie in.

2e stap: berekening van de omtrek van de fietsvelg 20.

rechte C met subscriptomtrek gelijk aan 2. rechte pi. rechte r spatie gelijk aan 2,3 komma 14,10 spatie gelijk aan 62 komma 8 spatie

3e stap: verschil tussen de cirkels

81 komma 64 spatie min spatie 62 komma 8 spatie is gelijk aan spatie 18 komma 84 spatie in

4e stap: overstappen naar centimeters

18 komma 84 spatie vermenigvuldigingsteken spatie 2 komma 54 spatie ongeveer gelijke spatie 47 komma 85 spatie cm spatie

Oefening 13 (Bestaansconditie van driehoeken)

BNCC-vaardigheid EF07MA25

Van de volgende trio's van metingen hieronder, is het mogelijk om een ​​driehoek samen te stellen met slechts

a) 7, 3, 14.
b) 19, 3, 6.
c) 8, 15, 45.
d) 12, 15, 17.
e) 21, 13, 7.

Juiste antwoord: d) 12, 15, 17.

Om te bepalen of een driehoek kan worden geconstrueerd uit drie metingen, doen we drie tests. De afmeting van elke zijde moet kleiner zijn dan de som van de andere twee zijden.

Test 1: 12 < 15 + 17

Test 2: 15 < 12 + 17

Test 3: 17 < 15 + 12

Aangezien de ongelijkheden van de drie tests waar zijn, bestaat er een driehoek met deze maatregelen.

Oefening 14 (som van de hoeken van driehoeken)

BNCC-vaardigheid EF07MA24

Bepaal in de driehoek in de figuur de waarde van de hoeken van de hoekpunten A, B en C en vink de juiste optie aan.

Driehoek met onbekende hoeken als functie van x.
Afbeelding niet op schaal.

a) A = 64°, B = 34° en C = 82°
b) A = 62°, B = 84° en C = 34°
c) A = 53°, B = 62° en C = 65°
d) A = 34°, B = 72° en C = 74°
e) A = 34°, B = 62° en C = 84°

Correct antwoord: b) A = 62°, B = 84° en C = 34°.

De som van alle binnenhoeken van een driehoek is altijd 180°.

x spatie plus spatie linker haakje x spatie plus spatie 28 graden teken rechter haakje spatie plus spatie linker haakje x spatie plus spatie 50 graden teken rechter haakje spatie is gelijk aan spatie 180 graden teken 3 x spatie plus spatie 78 graden teken spatie is gelijk aan spatie 180 graden teken 3 x spatie is gelijk aan spatie 180 graden teken spatie min spatie 78 graden teken 3 x spatie is gelijk aan spatie 102 graden teken x spatie is gelijk aan spatie 34 teken van rang

Spoedig,

A = x + 28 = 34 + 28 = 62°
B = x + 50 = 34 + 50 = 84°
C = x = 34°

Oefening 15 (Vergelijking van de 1e graad)

BNCC-vaardigheid EF07MA18

Gebruik 1e graads vergelijkingen met één onbekende, druk elke situatie hieronder uit en bepaal de wortel.

a) Een getal afgetrokken van zijn derde plus zijn dubbele is gelijk aan 26.
b) Het viervoud van een getal opgeteld bij het getal zelf en afgetrokken van een vijfde van het getal is gelijk aan 72.
c) De derde van een getal toegevoegd aan zijn vijftal is gelijk aan 112.

De)
vet cursief x vet spatie vet minder vet spatie vet x over vet 3 vet spatie vet meer vet spatie vet 2 vet cursief x vet spatie vet gelijk aan vet spatie vet 26 teller 3 recht x boven noemer 3 einde van breuk minus recht x boven 3 plus teller 6 recht x boven noemer 3 einde van breuk gelijk aan 26 teller 8 recht x over noemer 3 einde van breuk gelijk aan 26 8 recht x gelijk aan 26,3 8 recht x gelijk aan 78 recht x gelijk aan 78 boven 8 gelijk aan 9 komma 75

B)

vet 4 vet x vet ruimte vet meer vet ruimte vet x vet ruimte vet minder vet ruimte vet x over vet 5 vet gelijk aan vet 72 teller 20 recht x over noemer 5 einde van breuk plus teller 5 recht x over noemer 5 einde van breuk minus recht x over 5 gelijk aan 72 teller 24 recht x boven noemer 5 einde van breuk gelijk aan 72 24 recht x spatie gelijk aan spatie 360 ​​recht x gelijk aan 360 boven 24 gelijk aan 15

C)

vet x meer dan vet 3 vet plus vet 5 vet x vet is gelijk aan vet 112 recht x meer dan 3 plus teller 15 recht x boven noemer 3 einde van breuk gelijk aan 112 teller 16 recht x over noemer 3 einde van breuk gelijk aan 112 16 recht x gelijk aan 112 ruimte. spatie 3 16 recht x gelijk aan 336 recht x gelijk aan 336 meer dan 16 gelijk aan 21

Oefening 16 (Vergelijking van de 1e graad)

BNCC-vaardigheid EF07MA18 en EF07MA16

Drie opeenvolgende getallen bij elkaar opgeteld maken 57. Bepaal wat de getallen in deze reeks zijn.

a) 21, 22 en 23
b) 10, 11 en 12
c) 27, 28 en 29
d) 18, 19 en 20
e) 32, 33 en 34

Juiste antwoord: d) 18, 19 en 20

Als we x het middelste getal van de reeks noemen, hebben we:

vet links haakje vet x vet spatie vet minder vet spatie vet 1 vet rechts haakje vet spatie vet meer vetgedrukte ruimte vet x vetgedrukte ruimte vetgedrukte meer ruimte tussen haakjes vet x vetgedrukte ruimte vet meer vetgedrukte ruimte vet 1 vet rechts haakje vet spatie vet gelijk aan vet spatie vet 57 spatie spatie 3 x gelijk aan 57 spatie x gelijk aan 57 meer dan 3 gelijk aan 19

Als we 19 door x in de eerste regel substitueren, vinden we:

(19 - 1) + 19 + (19 + 1) = 57

De cijfers zijn dus:

18, 19 en 20

Oefening 17 (Reden)

BNCC-vaardigheid EF07MA09

Mariana's klas op de school heeft 23 leerlingen, van wie 11 jongens. De verhouding tussen het aantal jongens en meisjes in de klas van Mariana is

a) 23/11
b) 23/12
c) 11/12
d) 12/11
e) 12/12

Correct antwoord: d) 12/11

Reden is een relatie beschreven door een breuk.

Aangezien er in Mariana's klas 23 leerlingen zijn en 11 jongens, is het aantal meisjes:

23 -11=12

Er zijn dus 11 jongens voor elke 12 meisjes. De verhouding tussen het aantal jongens en meisjes in de klas van Mariana is:

11 meer dan 12

Oefening 18 (Reden)

BNCC-vaardigheid EF07MA09

Volgens gegevens van het BIM bedraagt ​​de bevolkingsstatistiek van Brazilië in 2021 213,3 miljoen inwoners. De geschatte oppervlakte van het Braziliaanse grondgebied is 8.516.000 km². Op basis van deze gegevens is de Braziliaanse bevolkingsdichtheid van

a) 15 personen.
b) 20 personen.
c) 35 personen.
d) 40 personen.
e) 45 personen.

Correct antwoord: 25 personen.

Demografische dichtheid is het aantal mensen dat in een gebied woont. We willen, volgens de BIM-bevolkingsstatistieken voor het jaar 2021, bepalen hoeveel mensen er per vierkante kilometer in Brazilië wonen.

In de vorm van reden hebben we:

teller 213 spatie 300 spatie 000 boven noemer 8 spatie 516 spatie 000 einde van breuk ongeveer gelijk aan 25

Daarom is de bevolkingsdichtheid anno 2021 ongeveer 25 inwoners per vierkante kilometer.

Oefening 19 (Aandeel - Recht evenredige hoeveelheden)

BNCC-vaardigheid EF07MA17

Als een voertuig een autonomie heeft van 12 km met een liter brandstof, met 23 liter, kan dit voertuig rijden zonder te stoppen om te tanken

a) 113 kilometer.
b) 156 kilometer.
c) 276 km
d) 412 km.
e) 120 km.

Juiste antwoord: c) 276 km.

De evenredigheid is direct tussen de hoeveelheden liters brandstof en de afgelegde kilometers, want hoe meer brandstof, hoe groter de afstand die het voertuig kan afleggen.

We stellen de verhouding tussen de verhoudingen in:

Een liter is voor 12 km, net zoals 23 liter voor x.

teller 1 spatie l i t r spatie pijl naar rechts spatie 12 spatie k m boven noemer 23 spatie l i tro s spatie pijl naar rechts spatie x spatie k m einde van breuk 1 gedeeld door 23 gelijk aan 12 over x

Met behulp van de fundamentele eigenschap van verhoudingen (kruisvermenigvuldiging) bepalen we de waarde van x.

1 spatie. ruimte x ruimte is gelijk aan ruimte 23 ruimte. spatie 12 x spatie gelijk aan spatie 276

Met 23 liter brandstof kan het voertuig dus 276 km afleggen.

Oefening 20 (percentage)

BNCC-vaardigheid EF07MA02

De brandstof die in motorvoertuigen wordt gebruikt, is eigenlijk een mengsel, zelfs wanneer de consument benzine koopt bij een tankstation. Dit komt omdat in wet 10.203/01 is bepaald dat benzine tussen 20% en 24% brandstofalcohol moet bevatten. Daarna stelde de National Petroleum Agency (ANP) het alcohol-benzinemengsel vast op 23%.

Als een klant bij een tankstation de bediende vraagt ​​om de tank met benzine te vullen en de pomp geeft 50 liter aan, dan is de werkelijke hoeveelheid zuivere benzine

a) 11,5 l.
b) 38,5 l.
c) 45,5 l.
d) 35,5 l.
e) 21,5 l.

Juiste antwoord: b) 38,5 l.

Volgens het ANP is het percentage alcohol gemengd in benzine 23%.

23 meer dan 100 vermenigvuldigingsteken 50 spatie gelijk aan teller 23 spatie vermenigvuldigingsteken 50 over noemer 100 einde breuk gelijk aan teller 1 spatie 150 boven noemer 100 einde breuk gelijk aan 11 komma 5

Elke 50 liter is 11,5 l alcohol.

Dus van de 50 liter brandstof die wordt geleverd, is de hoeveelheid zuivere benzine:

50 spatie min spatie 11 komma 5 spatie is gelijk aan spatie 38 komma 5 spatie l

Oefening 21 (Aandeel - omgekeerd evenredige hoeveelheden)

BNCC-vaardigheid EF07MA17

Een trein rijdt 90 km in 1,5 uur met een constante snelheid van 60 km/u. Stel dat een persoon dezelfde afstand met de auto heeft afgelegd met een snelheid van 100 km/u. De tijd van deze reis in uren zal zijn

a) 30 minuten.
b) 43 minuten.
c) 54 minuten.
d) 61 minuten.
e) 63 minuten.

Correct antwoord: c) 54 min.

De hoeveelheid tijd is omgekeerd aan de snelheid, want hoe hoger de snelheid, hoe korter de reistijd.

We stellen de verhouding tussen de verhoudingen in:

60 km/u is voor 1,5 uur reizen, net zoals 100 km/u is voor x.

60 spatie k m gedeeld door h spatie pijl naar rechts spatie 1 komma 5 h 100 spatie k m gedeeld door h spatie pijl naar rechts spatie x

Aandacht, aangezien de grootheden omgekeerd zijn, moeten we de reden omkeren waar het onbekende is.

60 boven 100 gelijk aan teller 1 komma 5 boven noemer x einde van breuk i n v e r t e n d spatie a spatie r a z ã o spatie c o m spatie een spatie i n có g n it een spatie 60 meer dan 100 gelijk aan teller x boven noemer 1 komma 5 einde van fractie

Door de fundamentele eigenschap van verhoudingen toe te passen, maken we het product van middelen gelijk aan het product van uitersten.

60 ruimte. spatie 1 komma 5 spatie is gelijk aan spatie 100 spatie. ruimte x 90 ruimte is gelijk aan ruimte 100 ruimte. spatie x 90 meer dan 100 is gelijk aan x 0 komma 9 spatie is gelijk aan x spatie

Dus de persoon die hetzelfde pad aflegde met een snelheid van 100 km/u had 0,9 uur nodig om het pad te voltooien.

draaien in minuten

0,9 x 60 = 54

In minuten had de persoon die met de auto reisde 54 minuten nodig om de reis te voltooien.

Oefening 22 (regel van drie verbinding)

BNCC-vaardigheid EF07MA17

In een productie produceren zes naaisters 1200 stuks in drie dagen werk. Het aantal stukken dat in negen dagen door acht naaisters wordt geproduceerd, is:

a) 4800 stuks.
b) 1600 stuks.
c) 3600 stuks.
d) 2800 stuks.
e) 5800 stuks.

Juiste antwoord: a) 4800 stuks.

Het aantal stuks is recht evenredig met het aantal naaisters en werkdagen.

aantal naaisters aantal werkdagen aantal stukken
6 3 1 200
8 9 x

We hebben twee manieren om het op te lossen.

1e manier

De verhouding van de onbekende x is gelijk aan het product van de andere verhoudingen.

teller 1 spatie 200 over rechte noemer x einde van breuk gelijk aan teller 6 spatie. 3 spatie boven 8 spatie noemer. spatie 9 einde van breuk teller 1 spatie 200 over rechte noemer x einde van breuk gelijk aan 18 over 72 18 spatie. rechte ruimte x ruimte gelijk aan ruimte 1 ruimte 200 ruimte. spatie 72 18 recht x spatie gelijk aan spatie 86 spatie 400 recht x spatie gelijk aan teller 86 spatie 400 boven noemer 18 einde van breuk gelijk aan 4 spatie 800

2e weg

We maken de gelijkheid tussen de reden van het onbekende en elke andere, door een grootte in te stellen.

Binnen drie dagen gerepareerd.

In drie dagen produceren zes naaisters 1200 stuks en 8 naaisters x.

6 gedeeld door 8 gelijk aan teller 1 spatie 200 boven noemer x einde van breuk 6 spatie. spatie x spatie is gelijk aan spatie 8 spatie x spatie 1 spatie 200 6 x spatie is gelijk aan spatie 9 spatie 600 x spatie gelijk aan spatie teller 9 spatie 600 boven noemer 6 einde van breuk gelijk aan 1 spatie 600

We weten nu dat acht naaisters in drie dagen 1600 stuks produceren, maar we willen weten hoeveel stuks de acht naaisters in negen dagen produceren. Nu gebruiken we de andere reden.

Acht naaisters produceren 1600 stuks in drie dagen, evenals x stuks in negen dagen.

teller 1 spatie 600 boven noemer x einde van breuk gelijk aan 3 over 9 1 spatie 600 spatie. ruimte 9 ruimte is gelijk aan ruimte 3 ruimte. spatie x 14 spatie 400 spatie gelijk aan spatie 3 x teller 14 spatie 400 boven noemer 3 einde van breuk gelijk aan x 4 spatie 800 gelijk aan x

Daarom produceren acht naaisters die negen dagen werken 4.800 stuks.

Oefening 23 (Kans)

BNCC-vaardigheid EF07MA36

In een enquête onder bewoners van twee steden met betrekking tot de merken van twee cafés, zijn bewoners geïnterviewd in relatie tot hun voorkeuren. Het resultaat staat in de tabel:

koffie zoete smaak Kruiden Koffie
Inwoners van stad A 75 25

Inwoners van stad B

55 65

BNCC-vaardigheid EF07MA34 en EF07MA36

Het merk Espepiaria Café zal een pakket met producten weggeven aan een van de geïnterviewden. De kans dat de winnaar dit merk als voorkeur heeft en toch inwoner is van stad A is

a) 16,21%
b) 15,32%
c) 6,1%
d) 25,13%
e) 11,36%

Correct antwoord: e) 11,36%

Of het willekeurige experiment nu een willekeurige respondent trekt, gebeurtenis C is degene die wordt getrokken uit stad A en geeft de voorkeur aan Espepiaria Café.

Het aantal elementen in de monsterruimte is:

75 + 25 + 55 + 65 = 220

De kans dat gebeurtenis C optreedt, wordt berekend door:

P linker haakje C rechter haakje is gelijk aan 25 meer dan 220 is gelijk aan 5 meer dan 44

Om het percentage te bepalen, delen we de teller door de noemer en vermenigvuldigen we het resultaat met 100.

5 gedeeld door 44 ongeveer gelijk 0 komma 1136 0 komma 1136 spatie x spatie 100 ongeveer gelijke spatie 11 komma 36 procentteken

Daarom is de kans dat de winnaar Especiaria Café als voorkeur heeft en nog steeds inwoner van stad A is 11,36%.

Zie ook

  • Wiskunde oefeningen 6e jaar
  • Oefeningen op lengtematen
  • Oefeningen op evenwijdige lijnen gesneden door een transversaal
  • Oefeningen op de eenvoudige regel van drie
  • Oefeningen op 1e graads vergelijking met een onbekende
  • Kansoefeningen opgelost (eenvoudig)
  • Oefeningen in rede en proportie
  • Regel van drie samengestelde oefeningen
  • MMC en MDC - Oefeningen
  • Platte figurengebied - Oefeningen
  • Percentage oefeningen
  • Kansoefeningen
Teachs.ru

33 verbale dirigeeroefeningen met feedback

Klaar om je kennis van verbaal dirigeren te testen? Verspil geen tijd! Oefen met niet-gepubliceer...

read more
Oefeningen in de klimaten van Brazilië

Oefeningen in de klimaten van Brazilië

Test je kennis van het klimaat in Brazilië met de 10 vragen De volgende. Bekijk de opmerkingen na...

read more

30 Oefeningen over barok met sjabloon met commentaar

Barok is een literaire school die ontstond in de 17e eeuw en de belangrijkste kenmerken zijn dual...

read more
instagram viewer