30 algemene kennisvragen en antwoorden (moeilijk niveau)

1. Slechts één persoon in de geschiedenis heeft de Nobelprijs ontvangen op verschillende wetenschappelijke gebieden. Wie was deze persoon?

a) Albert Einstein
b) Linus Pauling
c) Mahatma Gandhi
d) Marie Curie
e) Stephen Hawking

Correct antwoord: d) Marie Curie

Wetenschapper Marie Curie won de Nobelprijs voor natuurkunde in 1903 en de Nobelprijs voor scheikunde in 1911. Ze was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de theorie van radioactiviteit en voor het ontdekken van twee chemische elementen (Radium en Polonium).

Zie ook: Marie Curie

2. Wat is het duurste kunstwerk dat ooit op een veiling is verkocht?

De) De Schreeuw door Edvard Munchu
B) Uitwisseling door Willem de Kooning
ç) De droom door Pablo Picasso
d) De volharding van het geheugen van Salvador Dali
en) Salvator Mundi door Leonardo da Vinci

Juiste antwoord: e) Salvator Mundi door Leonardo da Vinci
Het schilderij van Salvator Mundi, bekend als "de laatste da Vinci", werd door een Arabische prins op een veiling gekocht voor een waarde van 450,3 miljoen dollar, ongeveer 2,4 miljard reai.

Salvator Mundi schilderij: afbeelding van Jezus Christus

Dit is het duurste werk ooit verkocht. Een interessante curiositeit is dat het auteurschap van het schilderij aan bod komt. Volgens specialisten van het Louvre (Frankrijk) hielp da Vinci alleen bij de productie van het schilderij en is het werk waarschijnlijk geschilderd door een assistent in zijn atelier.

Zie ook: Leonardo da Vinci

3. De Olympische Spelen van Tokyo 2020 zijn uitgesteld vanwege de covid-19 pandemie. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen dat er uitstel is, maar drie andere edities werden afgelast, welke waren dat?

a) Berlijn 1916, Tokio 1940 en Londen 1944.
b) Berlijn 1916, Parijs 1940 en Londen 1944.
c) Antwerpen 1920, Berlijn 1936 en Londen 1948.
d) Stockholm 1912, Antwerpen 1920 en Berlijn 1936.
e) Tokio 1916, Londen 1940 en Berlijn 1944.

Correct antwoord: a) Berlijn 1916, Tokio 1940 en Londen 1944.

De VI Olympiade, die in 1916 in Berlijn zou worden gespeeld, werd afgelast vanwege de Eerste Wereldoorlog. De conflicten van de Tweede Wereldoorlog waren de reden voor de annulering van twee edities van de Spelen Olympische Spelen, de XII Olympiade, die zou worden gespeeld in Tokio (1940) en de XIII Olympiade zou worden gespeeld in Londen (1944).

Londen bleef de locatie van de XIV Olympiade, de eerste na de Tweede Wereldoorlog in 1948.

Zie ook: Olympische Spelen

4. Waar komt deze vlag vandaan?

Vlag van de Salomonseilanden

a) Sergipe
b) Maranhão
c) Goias
d) Piauí
e) Salomonseilanden

Juiste antwoord: e) Salomonseilanden
Ondanks dat het eruitziet als de vlag van een Braziliaanse staat, behoort de vlag hierboven tot de Salomonseilanden, een land in Oceanië.

Zie ook: Oceanië landen

5. Wat is het jongste land ter wereld?

a) Oost-Timor
b) Kosovo
c) Montenegro
d) Zuid-Soedan
e) Palau

Correct antwoord: d) Zuid-Soedan

Kaart van Afrika, gemarkeerd: Zuid-Soedan

Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk en vertegenwoordigt het jongste land ter wereld. De andere alternatieven vertegenwoordigen ook jonge landen:

Oost-Timor (2002)

Kosovo (2008)

Montenegro (2006)

Palau (1994)

Zie ook: Afrikaanse landen

6. Katharine Hepburn en Jack Nicholson zijn de actrice en acteur met de meeste Oscar-nominaties. Hoeveel indicaties heeft elk?

a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
e) 14

Correct antwoord: c) 12

Beiden waren 12 keer genomineerd. Katharine Hepburn is de meest gewonnen actrice met 4 Beste Actrice Awards, terwijl Jack Nicholson drie prijzen heeft ontvangen, tweemaal Beste Acteur en één Beste Mannelijke Bijrol.

Zie ook: De geschiedenis van de bioscoop

7. De grootste militaire operatie in de geschiedenis omvatte de inzet van 3,8 miljoen soldaten. Wat was deze operatie?

a) Operatie Desert Storm (leger van de Verenigde Staten in de Golfoorlog)
b) Operatie Overlord (geallieerden in de Tweede Wereldoorlog)
c) Operatie Barbarossa (Aslanden in de Tweede Wereldoorlog)
d) Operatie Michael (Duitse Rijk in de Eerste Wereldoorlog)
e) Operatie Downfall (geallieerden in de Tweede Wereldoorlog)

Correct antwoord: c) Operatie Barbarossa (Aslanden in de Tweede Wereldoorlog)
Door Hitler geleide Operatie Barbarossa was de grootste militaire actie in de geschiedenis. Het doel was de invasie van de Sovjet-Unie, maar het Rode Leger, onder bevel van Stalin, slaagde erin de invasie in te dammen en de eerste grote nederlaag van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog op te leggen.

Zie ook: Belangrijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog

8. Wie was de eerste vrouw die de ruimte in ging?

a) Sally Ride
b) Valentina Tereshkova
c) Kathryn D. Sullivan
d) Svetlana Savitskaya
e) Moeder Jemison

Correct antwoord: b) Valentina Tereshkova

Valentina Tereshkova was de eerste kosmonaut (Sovjet-equivalent van een astronaut) die op 16 juni 1963 de ruimte in reisde. De anderen zijn ook pioniersvrouwen:

  • Sally Ride - De eerste vrouw die de ruimte in reisde door NASA, het ruimteagentschap van de Verenigde Staten.
  • Katrijn D. Sullivan - Eerste Amerikaan die in de ruimte loopt.
  • Svetlana Savitskaya - Eerste vrouw die op een ruimtestation vloog.
  • Mae Jemison - Eerste zwarte vrouw die de ruimte in reisde.

Zie ook: Ruimte race

9. Wie was de eerste vrouw die tot president van een land werd gekozen?

a) Dilma Rousseff
b) Cristina Kirchner
c) Vigdís Finnbogadóttir
d) Margareth Thatcher
e) Jacinda Ardern

Correct antwoord: c) Vigdís Finnbogadóttir.
IJsland was het eerste land ter wereld dat een vrouwelijke president koos. Vigdís Finnbogadóttir werd verkozen in 1980 en regeerde 16 jaar (1980-1996) over het land.

Zie ook: Buitengewone vrouwen die geschiedenis hebben geschreven

10. Wie was de zwarte vrouw die weigerde haar zitplaats in een bus af te staan ​​aan een blanke man, in strijd met de wet, en markeerde de strijd voor burgerrechten voor zwarten in de Verenigde Staten in 1955?

a) Rosa Parks
b) Angela Davis
c) Elaine Brown
d) Jo Ann Robinson
e) Kimberlé Crenshaw

Correct antwoord: a) Rosa Parks

De daad vond plaats in de stad Montgomery, Alabama, op 1 december 1955. Rosa Parks werd gearresteerd, maar haar ongehoorzaamheid diende als voorbeeld en was belangrijk in de strijd tegen rassenscheiding in de Verenigde Staten.

Zie ook: Inspirerende zwarte vrouwen

11. Hoe heet het schilderij van René Magritte waarop het opschrift staat? ceci n'est pas une pipe ("dit is geen pijp") ?

a) De verloren jockey
b) De zoektocht naar het absolute
c) De valse spiegel
d) Verboden reproductie
e) Het verraad van afbeeldingen

Juiste antwoord: e) Het verraad van afbeeldingen

Het werk Het verraad van beelden (La trahise van beelden in het Frans) werd in 1929 geschilderd door de Belgische kunstenaar René Magritte. Het leest de zin die aangeeft dat wat de toeschouwer ziet geen pijp is (ceci n'est pas une pipe), maar een beeld, een voorstelling van een pijp.

Zie ook: René Magritte

12. Wat was de beroemde uitvinding van Robert Kahn en Vint Cerf?

de televisie
b) Internet
c) Mobiele telefoon
d) Radiorecorder
e) Koptelefoon

Juiste antwoord: b) Internet

Robert Kahn en Vint Cerf creëerden TCP/IP, dat de communicatie en uitwisseling van documenten tussen verschillende computers mogelijk maakt.

Zie ook: internetgeschiedenis

13. Wie waren de eerste klimmers die de top van de Everest veroverden?

a) Edmund Hillary en Tenzing Norgay
b) Hans Meyer, Ludwig Purtscheller en Johannes Kinyala Lauwo
c) Achille Compagnoni en Lino Lacedelli
d) Erwin Schneider en Arnold Awerzger
e) Maurice Herzog en Louis Lachenal

Correct antwoord: a) Edmund Hillary en Tenzing Norgay

Op 29 mei 1953 waren Edmund Hillary (Nieuw-Zeeland) en Tenzing Norgay (Nepal) de eerste klimmers die de top van de hoogste berg ter wereld, de Everest, bereikten op een hoogte van 8.848 meter.

Zie ook: Mount Everest

14. Wat is de diepste plek in de oceanen?

a) Bentley Pit
b) Tonga Trench
c) Java Pit
d) Geul van de Sandwich-eilanden
e) Mariana Trench

Correct antwoord: e) Mariana Trench

De Marianentrog is de diepste plaats op aarde, de diepte bereikt 10 984 meter.

Zie ook: Tektonische platen

15. Hoe lang duurde het apartheidsregime in Zuid-Afrika?

a) 51 jaar oud
b) 46 jaar oud
c) 37 jaar oud
d) 28 jaar oud
e) 22 jaar oud

Juiste antwoord: b) 46 jaar oud
Het rassenscheidingsregime dat bekend staat als apartheid in Zuid-Afrika duurde van 1948 tot 1994. Op 10 mei 1994 werd Nelson Mandela tot president gekozen, waarmee het einde van het regime werd afgekondigd.

Zie ook: Apartheid

16. Hoe heet de astronomische gebeurtenis die verantwoordelijk is voor de langste dag van het jaar?

a) Herfst Equinox
b) winterzonnewende
c) Zomerzonnewende
d) Lente-equinox
e) herfstzonnewende

Juiste antwoord: c) Zomerzonnewende
Op de zomerzonnewende bereikt de planeet zijn maximale helling ten opzichte van de zon. Door de directe inval van de zon op de tropen, ontvangt het halfrond op die dag een langere tijd zonlicht, wat het begin van de zomer en de grootste dag van het jaar markeert.

Zie ook: Zomerzonnewende

17. Hoe heet in de roman Dom Casmurro van Machado de Assis de vriend waarvan Bentinho denkt dat hij de vader van zijn zoon is?

a) Escobar
b) Geleerde
c) Spinoza
d) Esteves
e) Stephen

Correct antwoord: a) Escobar

Het werk van Machado de Assis is verantwoordelijk voor een van de grootste controverses in de Braziliaanse literatuur: "Capitu heeft Bentinho verraden?".

Ezequiel de Souza Escobar hij was Bentinho's beste vriend vanaf het moment dat ze op het seminarie zaten. De controverse over het vermeende verraad van Capitu volgt het boek waarin Bentinho (Dom Casmurro) de hoofdpersoon en verteller is. Voor hem had zijn zoon, kleine Ezechiël, veel overeenkomsten met zijn overleden vriend.

In een van zijn beschouwingen stelt Bentinho:

Hij was de ware, de exacte, de echte Escobar. Het was mijn commotie; hij was de zoon van zijn vader.

Zie ook: Dom Casmurro

18. Wie was in 2020 de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur en de 16e vrouw die de prijs ontving?

a) Virginia Woolf
b) Wislawa Szymborska
c) Louise Gluck
d) Olga Tokarczuk
e) Alice Munro

Correct antwoord: c) Louise Gluck

De Amerikaanse dichteres Louise Glück was laureaat voor haar oeuvre, de rechtvaardiging van de opdracht was:

zijn onmiskenbare poëtische stem die, met een sobere schoonheid, het individuele bestaan ​​universeel maakt.

Zie ook: O is poëzie?

19. Hoeveel paar ribben heeft een mens normaal gesproken?

a) 5
b) 8
c) 10
d) 12
e) 15

Correct antwoord: d) 12

Een normaal persoon heeft 12 paar ribben, maar 0,5% van de mensen heeft een "extra" paar ribben, het 13e paar.

Zie ook: Curiositeiten over het menselijk lichaam

20. Welke andere bewegingen voert planeet Aarde naast de rotatiebeweging (op zijn eigen as) en translatie (rond de zon) uit?

a) Chandler Precessie, Nutatie en Oscillatie
b) Zonnewende en Equinox
c) Nutatie, zwaartekracht en revolutie
d) Nutatie en retrograde
e) Precessie, Nutatie en Zonnewende

Correct antwoord: a) Chandler's Precessie, Nutation en Oscillatie

  • Precessie van de equinoxen - beweging die 25.800 jaar in beslag neemt. Daarin maakt de aardas een cirkel.
  • Nutatie - Beïnvloed door de zwaartekracht van de zon en de maan, oscilleert de aarde zijn as tot 700 meter en keert terug naar zijn oorspronkelijke positie. Elke cyclus van deze beweging duurt 18,6 jaar.
  • Chandler oscillatie - Een beweging die 433 dagen duurt, waarbij de polen een cirkelvormige beweging maken als gevolg van de massaverdeling van de planeet en de interne bewegingen van de aarde.

Zie ook: Aardbewegingen

21. Welke planeten in het zonnestelsel draaien met de klok mee?

a) Saturnus en Jupiter
b) Venus en Uranus
c) Aarde en Mars
d) Mercurius en Saturnus
e) Venus en Neptunus

Correct antwoord: b) Venus en Uranus.

Het is gebruikelijk dat planeten tegen de klok in draaien. In ons zonnestelsel draaien alleen Venus en Uranus in de tegenovergestelde richting.

Zie ook: Planeten van het zonnestelsel

22. Welke Griekse filosoof die, op de vraag van Alexander de Grote welke wens hij had gewild, alleen aan de keizer vroeg om uit de zon te gaan?

a) Epicurus
b) Diogenes
c) Epitheton
d) Socrates
e) Heraclitus

Correct antwoord: b) Diogenes

Diogenes van Sinope (413 - 323 a. C.) was een filosoof die de Cynici vertegenwoordigde. Op een bepaald moment in zijn leven liet hij zijn bezittingen achter en ging in een ton wonen in het gezelschap van honden.
Diogenes werd als zeer wijs beschouwd en had veel bewonderaars, waaronder keizer Alexander. Zijn filosofie was gebaseerd op de weigering van materiële goederen en het zoeken naar zelfkennis.

Zie ook: Diogenes

23. Welk dier maakt het hardste geluid?

a) Brulaap
b) Leeuw
c) blauwe vinvis
d) Hyena's
e) Afrikaanse olifant

Correct antwoord: c) Blauwe vinvis
Het geluid van de blauwe vinvis bereikt 188 decibel en is te horen op een afstand van ongeveer 800 km.
Het op een na luidruchtigste dier is de brulapenprimaat, met 130 decibel.

Zie ook: Blauwe vinvis

24. Op het werk De Metamorfose door Franz Kafka, op een ochtend werd Gregor Samsa wakker uit ongemakkelijke dromen, veranderd in welk dier?

Blinde liefde
b) Wolf
c) insecten
d) Slang
e) vogel

Juiste antwoord: c) Insect
De eerste zin van het werk A Metamorfose (1915), door Franz Kafka, geeft een verslag van de gebeurtenis die de hele plot leidt:

Toen Gregor Samsa op een ochtend wakker werd uit ongemakkelijke dromen, bevond hij zich in zijn bed veranderd in een monsterlijk insect.

Zie ook: fantastisch verhaal

25. De term CPI, gebruikt om te verwijzen naar onderzoeken uitgevoerd door de wetgever, betekent:

a) Parlementaire onderzoekscommissie
b) Commissie Onderzoeksbeleid
c) Coördinatie van politiek onderzoek
d) Parlementaire onderzoekscommissie
e) Coördinatie van openbaar onderzoek

Correct antwoord: d) Parlementaire Enquêtecommissie

De parlementaire onderzoekscommissie (CPI) is een instrument van senatoren en gedeputeerden om mogelijke misdrijven in het openbaar bestuur te monitoren en te onderzoeken.

Zie ook: Acroniemen

26. Welk beroemd werk in de Braziliaanse literatuur begint met een toewijding aan de eerste worm die knaagde aan het lijk van het personage dat het verhaal vertelt?

a) Het droevige einde van de vastentijd van Polycarpus
b) De dood en dood van Quincas Berro d'Água
c) Postume herinneringen aan Brás Cubas
d) Memoires van een militie-sergeant
e) Droge levens

Correct antwoord: c) Postume herinneringen aan Brás Cubas

Aan de worm die het eerst aan het koude vlees van mijn lijk knaagde, draag ik deze postume herinneringen op als een verlangende herinnering

Zo begint Machado de Assis' Postume Memoires van Brás Cubas, gepubliceerd in 1881.

Zie ook: Samenvatting en analyse van postume memoires van Brás Cubas

27. Welke atleet heeft het olympische medaillerecord?

a) Mark Spitz
b) Michael Phelps
c) Usain Bolt
d) Carl Lewis
e) Larissa Latynina

Correct antwoord: b) Michael Phelps.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps is de recordhouder voor Olympische medailles. Hij is ook de recordhouder voor de meeste gouden medailles in een enkele editie (8 gouden medailles op de Olympische Spelen van 2008 in Peking).
Bij zijn deelname aan de Olympische Spelen won Phelps in totaal 28 medailles, waarvan 23 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen.

Zie ook: Zwemmen

28. Pamela Rosa, Rayssa Leal en Letícia Bufoni zijn Braziliaanse atleten in welke Olympische sport?

a) Synchroonzwemmen
b) Ritmische gymnastiek
c) Artistieke gymnastiek
d) Atletiek
e) Skatestraat

Juiste antwoord: e) Skate street
Pamela Rosa, Rayssa Leal en Letícia Bufoni behoren tot de beste straatschaatsatleten, gedefinieerd als een Olympische sport in 2016, en debuteerden op de Olympische Spelen in Tokio.

Zie ook:

29. Wie was de uitvinder van het vaccin?

a) Edward Jenner
b) Louis Pasteur
c) Albert Sabin
d) Jonas Salk
e) Robert Kochu

Correct alternatief: a) Edward Jenner.

De Britse arts Edward Jenner creëerde het eerste vaccin in 1796 als een experiment op basis van observaties van de besmetting met pokken en de rundervariant ervan. Vandaar de term vaccin, die afkomstig is uit het Latijn vaccin en het betekent "afkomstig van de koe".

Zie ook: Pokken

30. Wat is de eerste film die Brazilië vertegenwoordigt in het Oscar-geschil voor beste buitenlandse film?

a) Central do Brasil
b) De beloofde betaler
c) Zwarte Orpheus
d) Stad van God
e) Wat is het, maat?

Correct antwoord: b) De beloofde betaler.

De film De beloofde betaler, van Anselmo Duarte, werd in 1963 genomineerd voor de Academy Award voor Beste Buitenlandse Film en verloor van de Franse film Semper aos Domingos van Serge Bourguignon.

Brazilië kwam pas in 1996 terug op het geschil met de film O Quatrilho, van regisseur Fábio Barreto.

De film Black Orpheus was de winnaar van de Oscar, in de categorie, in 1960. Het werk vertegenwoordigde Frankrijk echter via regisseur Marcel Camus.

Zie ook: Geschiedenis van de Braziliaanse cinema

Blijf oefenen met oefeningen:

  • Algemene kennisvragen en antwoorden (eenvoudig niveau)
  • Vragen en antwoorden over algemene kennis
  • Algemene kennis en nieuws
  • algemene kennis spelletjes
Teachs.ru

Ondergeschikte bijvoeglijke naamwoorden oefeningen

Doe de oefeningen en breng in de praktijk wat je hebt geleerd over bijvoeglijke naamwoorden bijzi...

read more

Oefeningen op het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de communicatie, ontvangst, interpretatie en transport ...

read more

Oefeningen op bijwoordelijke adjunct (met commentaar feedback)

Het bijwoordelijke adjunct heeft de functie om omstandigheden uit te drukken die bijvoorbeeld int...

read more
instagram viewer