1 laipsnio funkcijos keitimo greitis

Vykdydami 1 laipsnio funkciją, pokyčių greitį nurodo koeficientas a. Turime, kad 1-ojo laipsnio funkcija gerbia tokį formavimosi dėsnį f (x) = ax + b, kur a ir b yra tikrieji skaičiai ir b ≠ 0. Funkcijos pasikeitimo greitį nurodo ši išraiška:


1 pavyzdys

Peržiūrėkime demonstraciją, kad įrodytume, jog funkcijos f (x) = 2x + 3 pokyčio greitį nurodo 2.
f (x) = 2x + 3
f (x + h) = 2 * (x + h) + 3 → f (x + h) = 2x + 2h + 3 (h ≠ 0)
Taigi turime:
f (x + h) - f (x) = 2x + 2h + 3 - (2x + 3)
f (x + h) - f (x) = 2x + 2h + 3 - 2x - 3
f (x + h) - f (x) = 2h
Tada:

Atkreipkite dėmesį, kad po demonstravimo mes pastebime, kad pokyčių greitį galima apskaičiuoti tiesiogiai, nustatant koeficiento a vertę duotoje funkcijoje. Pavyzdžiui, šiose funkcijose pokyčių greitį nurodo:
a) f (x) = –5x + 10, pokyčio greitis a = –5
b) f (x) = 10x + 52, pokyčio greitis a = 10
c) f (x) = 0,2x + 0,03, pokyčio greitis a = 0,2
d) f (x) = –15x - 12, pokyčio greitis a = –15
2 pavyzdys

Žiūrėkite dar vieną demonstraciją, įrodančią, kad funkcijos pokyčio greitį nurodo tiesės nuolydis. Pateikiama tokia funkcija: f (x) = –0,3x + 6.


f (x) = -0,3x + 6
f (x + h) = –0,3 (x + h) + 6 → f (x + h) = –0,3x –0,3h + 6
f (x + h) - f (x) = –0,3x –0,3h + 6 - (–0,3x + 6)
f (x + h) - f (x) = –0,3x –0,3h + 6 + 0,3x - 6
f (x + h) - f (x) = –0,3h

1 laipsnio funkcijos pokyčio greitis nustatomas aukštojo mokslo kursuose, kuriant funkcijos išvestinę. Tokiam pritaikymui turime ištirti kai kuriuos pagrindus, susijusius su I skaičiavimo sąvokomis. Bet pademonstruokime paprastesnę situaciją, susijusią su funkcijos išvestine. Apsvarstykite šiuos teiginius:
Pastoviosios vertės išvestinė lygi nuliui. Pavyzdžiui:

f (x) = 2 → f ’(x) = 0 (skaityti f eilutę)
Galios išvestinė pateikiama posakiu:

f (x) = x² → f ’(x) = 2 * x2–1 → f ’(x) = 2x
f (x) = 2x³ - 2 → f ’(x) = 3 * 2x3–1 → f ’(x) = 6x²
Todėl, norėdami nustatyti I laipsnio funkcijos išvestinę (pokyčių greitį), mes tiesiog taikome du aukščiau pateiktus apibrėžimus. Žiūrėti:
f (x) = 2x - 6 → f ’(x) = 1 * 2x1–1 → f ’(x) = 2x0 → f ’(x) = 2
f (x) = –3x + 7 → f ’(x) = –3

autorius Markas Noahas
Baigė matematiką
Brazilijos mokyklos komanda

1 laipsnio funkcija - Matematika - Brazilijos mokykla

Šaltinis: Brazilijos mokykla - https://brasilescola.uol.com.br/matematica/taxa-variacao-funcao-1-o-grau.htm

Milijonai „Android“ telefonų buvo pažeisti dėl iš anksto įdiegtų kenkėjiškų programų

Yra žinoma, kad „Android“ mobilieji įrenginiai yra prieinami kenkėjiškų programų, reklaminių prog...

read more
Kam pirmiausiai padėtum? Jūsų atsakymas atskleis jūsų asmenybę

Kam pirmiausiai padėtum? Jūsų atsakymas atskleis jūsų asmenybę

Ne visų žmonių asmenybės turi instinktą empatija ir padėti kitiems. Norint išbandyti šią idėją, n...

read more

Sistemos gedimas! Užblokuoti skrydžiai į JAV;

Šį trečiadienį, 11 d., oro uostuose turėjo būti laikinai atšaukti skrydžiai į JAV. Tai pateisinam...

read more