Πολυωνυμικές ανισότητες 1ου βαθμού

Η εξίσωση χαρακτηρίζεται από το σύμβολο ίσου (=). Η ανισότητα χαρακτηρίζεται από τα σημάδια μεγαλύτερου (>), μικρότερου (• Δεδομένης της συνάρτησης f (x) = 2x - 1 → συνάρτηση 1ου βαθμού.
Αν πούμε ότι f (x) = 3, θα το γράψουμε ως εξής:
2x - 1 = 3 → Εξίσωση 1ου βαθμού, υπολογίζοντας την τιμή του x, έχουμε:
2x = 3 + 1
2x = 4
x = 4: 2
x = 2 → x πρέπει να είναι 2 για να είναι αληθινή η ισότητα.

• Δεδομένης της συνάρτησης f (x) = 2x - 1. Αν το πούμε f (x)> 3, το γράφουμε ως εξής:
2x - 1> 3 → Ανισότητα 1ου βαθμού, υπολογίζοντας την τιμή του x, έχουμε:
2x> 3 + 1
2x> 4
x> 4: 2
x> 2 → αυτό το αποτέλεσμα λέει ότι για να είναι αλήθεια αυτή η ανισότητα, το x πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 2, δηλαδή μπορεί να υπολογίσει οποιαδήποτε τιμή, αρκεί να είναι μεγαλύτερη από 2
Έτσι, η λύση θα είναι: S = {x R | x> 2}
• Δεδομένης της συνάρτησης f (x) = 2 (x - 1). Αν πούμε ότι f (x) ≥ 4x -1 θα το γράψουμε ως εξής:
2 (x - 1) ≥ 4x -1
2x - 2 ≥ 4x - 1 → συμμετοχή παρόμοιων όρων έχουμε:
2x - 4x ≥ - 1 + 2
- 2x ≥ 1 → πολλαπλασιάζοντας την ανισότητα με -1, πρέπει να αντιστρέψουμε το σύμβολο, δείτε:


2x ≤ -1
x ≤ - 1: 2
x ≤ -1Το x θα αναλάβει οποιαδήποτε τιμή όσο
2 είναι ίσο ή μικρότερο από 1.

Έτσι η λύση θα είναι: S = {x R | x ≤ -1}
2
Μπορούμε να λύσουμε τις ανισότητες με άλλο τρόπο, χρησιμοποιώντας γραφικά, δείτε:
Ας χρησιμοποιήσουμε την ίδια ανισότητα του προηγούμενου παραδείγματος 2 (x - 1) ≥ 4x -1, επιλύοντας θα μοιάζει με αυτό:
2 (x - 1) ≥ 4x -1
2x - 2 ≥ 4x - 1
2x - 4x ≥ - 1 + 2
-2x - 1 ≥ 0 → καλούμε -2x - 1 του f (x).
f (x) = - 2x - 1, βρίσκουμε το μηδέν της συνάρτησης, απλά πούμε ότι f (x) = 0.
-2x - 1 = 0
-2x = 0 + 1
-2x = 1 (-1)
2x = -1
x = -1
2
Έτσι, η λύση της συνάρτησης θα είναι: S = {x R | x = -1
2
Για να δημιουργήσετε το γράφημα της συνάρτησης f (x) = - 2x - 1 απλώς ξέρετε ότι σε αυτήν τη συνάρτηση
a = -2 και b = -1 και x = -1, η τιμή του b είναι όπου η γραμμή περνά στον άξονα y και η τιμή του x είναι
2
όπου η γραμμή κόβει τον άξονα x, έτσι έχουμε το ακόλουθο γράφημα:

Εξετάζουμε λοιπόν την ανισότητα -2x - 1 ≥ 0, όταν τη μεταφέρουμε στη συνάρτηση που το βρίσκουμε
x ≤ - 1, λοιπόν, φτάνουμε στην ακόλουθη λύση:
2
S = {x R | x ≤ -1 }
2

από την Danielle de Miranda
Σχολική ομάδα της Βραζιλίας

1η πτυχία - Ρόλοι
Μαθηματικά - Σχολική ομάδα της Βραζιλίας

Πηγή: Σχολείο της Βραζιλίας - https://brasilescola.uol.com.br/matematica/inequacoes-polinomiais-1-grau.htm

ΑΥΤΑ είναι τα ελληνικά ονόματα που είναι trend στην Αμερική

Προφανώς, το ελληνικά ονόματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε άνοδο ΜΑΣ. Αυτές οι πληροφορίες δόθηκα...

read more
Μυστηριώδες ειδώλιο 7.000 ετών βρέθηκε στην Ιταλία

Μυστηριώδες ειδώλιο 7.000 ετών βρέθηκε στην Ιταλία

ΕΝΑ σπήλαιο battifratta, που βρίσκεται κοντά στο Poggio Nativo, στην περιοχή Sabina της Ιταλίας, ...

read more

Hot Philadelphia: Ετοιμάστε αυτή τη νόστιμη ιαπωνική συνταγή

Έχετε δοκιμάσει ποτέ το Hot Philadelphia; Αυτό το νόστιμο πιάτο έχει ένα μείγμα από ρύζι, φύκια κ...

read more